Welkom bij ons huis en de omgeving

Op deze blog zie je foto's van ons huis en van onze woonomgeving. Je zult hier veel foto's van vogels vinden.

zaterdag 15 december 2012

Steenuilen


Uilskuikens, dat zijn jullie niet hoor.

Maar die hebben wij. De eieren in de uilenkast zijn uitgekomen.
We hebben 4 jonge uiltjes. uilskuikens. Zaterdag is de steenuilenwerkgroep langs gekomen.
Consultatiebureau voor steenuilen.
Zij  hebben de uilskuikens gewogen en bekeken. Een soort consultatiebureau voor uilen.
Over 2 of 3 weken komen zij terug om de uiltjes te ringen.
Dit zijn de foto's van zaterdag 12 mei 2012. De uilskuikens zijn dan volgens de kennis van de uilenwerkgroep 8 dagen oud. Het eerste dons verdwijnt, het grijze dons verschijnt, en het begin van de vorming van veren is te zien. De oogjes zijn nog dicht, maar lijken open te gaan.

 Ieder uiltje wordt gewogen.
De moeder uil is geringd. De moeder uil is vorig jaar op een afstand van 2,6 kilometer  van ons huis in haar nest geringd.  De vader uil is niet te traceren, die zit niet in het nest maar zorgt voor het fourageren. Op de eerste foto lagen er 4 dode muizen naast de moeder en de jongen.


Met deze fotoserie eren wij moederuil op moederdag ! 
wat een prachtige dieren.

Meer te lezen op deze site
http://www.steenuilenrondwinterswijk.nl/logboek/opnieuw-bezetZaterdag zijn onze uilskuikens geringd. Alle vier de jongen worden dan uit het nest gehaald. Gewogen en gemeten (de vleugelbreedte). De jongen zijn  heel goed gegroeid. Ze zijn wat aan de dikke kant, de zwaarste was 163 gram.

Het nest was schoon,  er is dus goed voor ze gezorgd, er is eten genoeg. Een goede plaats voor een nest.

Tijdens het wegen en meten kunnen we de uiltjes vasthouden. Ze zijn snoezig, nog wat grijze pluishaartjes op hun kop. Ze hebben nog geen staart. De staartveren groeien aan als ze gaan vliegen, dan hebben ze die ook pas nodig. De breedte van de vleugels is (in verhouding) groot.

Jonge uiltjes kun je  heel goed vasthouden of zelfs op je schouder zetten of op het staldeurtje. Ze houden zich goed vast met hun klauwen. Ze bijten of blazen niet. Je ziet hierboven de prachtige gele ogen, die kleur ontwikkelt zich nog verder.
Vanuit hun nest worden ze in een klein kistje naar beneden gehaald. 1 opmerking:

  1. O wat leuk die kleine uiltjes! Een paar maanden geleden zat er ook een hele dag een uil tegenover ons huis in de boom was een echte belevenis en een hele leuke herinnering!
    Gezellige Kerstdagen en een gezond en creatief 2013!
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen